patiëntenplatform

patiëntenplatform
Een patiëntenplatform (patiënten-platform) is een website voor mensen die dezelfde ziekte hebben. U kunt er informatie vinden, ervaringen delen en contact leggen met anderen. Op een patiëntenplatform leest u bijvoorbeeld over behandelingen, leefstijl, hulpmiddelen en nieuwe ontwikkelingen. Soms kunt u vragen stellen aan specialisten of meedoen aan een gespreksgroep. In Nederland worden patiëntenplatforms vaak georganiseerd door een patiëntenvereniging. Ze zijn er voor mensen met bijvoorbeeld diabetes (suikerziekte), reuma, kanker of psychische klachten. Een patiëntenplatform helpt u om beter met uw ziekte om te gaan en steun te vinden bij anderen.

patiëntenportaal

patiëntenportaal
Een patiëntenportaal (patiënten-portaal) is een plek of mijn-omgeving op de website van uw huisarts of ziekenhuis, waar u zelf uw zorgzaken kunt regelen. Het is veilig, want alleen u en uw huisarts of specialist hebben toegang tot het portaal. U logt in met uw DigiD of gebruikersnaam en wachtwoord. Vaak kunt u ook een app op uw smartphone of tablet installeren. Dan heeft u via de app toegang tot uw portaal. In uw huisarts-portaal en uw ziekenhuis-portaal kunt u afspraken maken, vragen stellen via e-consult en uw medisch dossier bekijken.  In uw huisarts-portaal kunt u ook herhaalrecepten aanvragen. Het patiëntenportaal wordt ook wel patiënten-omgeving genoemd.

patiëntenvereniging

patiëntenvereniging
Een patiëntenvereniging (patiënten-vereniging) is een organisatie voor mensen die dezelfde ziekte hebben. De vereniging komt op voor hun belangen en zorgt voor informatie, steun en contact met andere patiënten. Als u lid bent van een patiëntenvereniging, kunt u bijvoorbeeld meedoen aan bijeenkomsten, gespreksgroepen of cursussen. U krijgt nieuws over behandelingen en rechten van patiënten. In Nederland zijn er patiëntenverenigingen voor veel verschillende ziekten, zoals diabetes, astma, kanker of psychische klachten. U kunt er tips krijgen, ervaringen delen en steun vinden. Ook praten deze verenigingen met artsen, zorginstellingen en de overheid om de zorg beter te maken.

PDF

PDF
PDF betekent Portable Document Format. Een PDF-bestand ziet er altijd hetzelfde uit. Het maakt niet uit of u de PDF op een laptop, tablet of telefoon opent. Dit is bijvoorbeeld bij een Word-document niet het geval. Belangrijke documenten zijn vaak PDF-bestanden, zoals facturen, formulieren en e-books.

persoonlijke gegevens

persoonlijke gegevens
Persoonlijke gegevens zijn gegevens die iets over u zeggen en waarmee anderen u kunnen herkennen. Dit kan uw naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer, e-mailadres of burgerservicenummer (BSN) zijn. Het zijn gegevens die vaak nodig zijn voor officiële zaken, zoals bij een bank, de dokter of de overheid. Persoonlijke gegevens zijn belangrijk en moeten veilig worden bewaard om uw privacy te beschermen. Met ‘persoonsgegevens’ wordt hetzelfde bedoeld als met ‘persoonlijke gegevens’.

persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)
Een PGO of persoonlijke gezondheidsomgeving (persoonlijke gezondheids-omgeving) is een app of website waarin u uw eigen medische gegevens kunt bekijken en bewaren. U ziet daar informatie van uw huisarts, ziekenhuis, apotheek of andere zorgverleners. In een PGO kunt u bijvoorbeeld lezen welke medicijnen u gebruikt, wanneer u naar de dokter bent geweest of wat de uitslagen zijn van onderzoeken. Soms kunt u zelf ook gegevens toevoegen, zoals uw bloeddruk of aantal stappen per dag. Een PGO is gratis en veilig. U kiest zelf welke PGO u gebruikt en wie uw gegevens mag zien. Zo houdt u zelf de regie over uw gezondheid. Meer informatie vindt u op www.pgo.nl.

persoonsgebonden budget (PGB)

persoonsgebonden budget (PGB)
Een persoonsgebonden budget of PGB (persoons-gebonden budget) is een bedrag dat u van de overheid kunt krijgen om zelf zorg, hulp of ondersteuning te regelen. Dit budget is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld extra zorg nodig hebben omdat ze een ziekte of handicap hebben. Of omdat ze oud zijn en niet alles meer zelf kunnen. Met een PGB kunt u zelf kiezen wie u gaat helpen. U kunt zorg inkopen bij een zorgverlener. U kunt ook iemand uit uw eigen omgeving betalen om u te helpen. Het idee is dat u zo meer controle heeft over de zorg die u krijgt, zodat deze precies aansluit bij wat u nodig heeft. U krijgt het geld uit uw budget niet op uw eigen rekening. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) zorgt ervoor dat de zorgverlener of de hulp wordt betaald uit uw PGB. Het kan ook zo zijn dat uw zorgverzekeraar dit regelt.

Play Store

Play Store
De Play Store is de online winkel van Google waar u apps kunt vinden die u op uw Android-telefoon of Android-tablet kunt zetten. Bekende merken die gebruik maken van Android zijn Samsung, Sony en LG. Voor sommige apps moet u betalen, andere zijn gratis. De gratis DigiD app vindt u ook in de Play Store. De Play Store staat standaard al op uw Android-apparaat. De Play Store wordt ook wel Google Play genoemd. De Play Store opent u door op het plaatje Play Store te tikken op uw telefoon of tablet.  Dat plaatje, ook wel icoontje of pictogram genoemd, ziet er zo uit:

Heeft u een telefoon of tablet van Apple, dus een iPhone of iPad? Daar heet de Play Store de App Store.

polikliniek

polikliniek
Een polikliniek (poli-kliniek) is een afdeling in het ziekenhuis waar u komt voor onderzoek, controle of behandeling. U heeft hier een afspraak met een arts of verpleegkundige, maar u blijft niet in het ziekenhuis slapen. Op de polikliniek werkt een specialist, zoals een longarts, cardioloog of dermatoloog. U komt hier bijvoorbeeld op advies van uw huisarts. Tijdens het bezoek aan de polikliniek kunt u vragen stellen, wordt u onderzocht en bespreekt u samen met de arts wat er verder nodig is. Soms krijgt u ook een vervolg-afspraak of wordt u doorgestuurd voor extra onderzoek.

praktijkondersteuner

praktijkondersteuner
Een praktijkondersteuner (praktijk-ondersteuner) is iemand die werkt in de huisartsenpraktijk en u helpt bij zorg en begeleiding. De praktijkondersteuner werkt samen met uw huisarts, maar neemt soms extra tijd om u te ondersteunen. Er zijn verschillende praktijkondersteuners. Zo zijn er praktijkondersteuners die helpen bij lichamelijke klachten, zoals diabetes of hartproblemen. En er zijn praktijkondersteuners die helpen bij psychische klachten, zoals stress, angst of somberheid.

privacy

privacy
Privacy betekent hier dat uw persoonlijke gegevens, zoals uw naam, adres of foto’s, privé blijven en niet zomaar door anderen worden gezien of gebruikt. Goede privacy betekent dat u zelf controle heeft over welke gegevens u deelt en met wie. Goede privacy betekent ook dat u persoonlijke gegevens goed zijn beschermd. Op internet is privacy belangrijk, omdat overheid-organisaties, bedrijven en zorgverleners soms gegevens van u nodig hebben om u te kunnen helpen. Zorgverleners zoals de huisarts of het ziekenhuis.