patiëntenplatform

patiëntenplatform
Een patiëntenplatform (patiënten-platform) is een website voor mensen die dezelfde ziekte hebben. U kunt er informatie vinden, ervaringen delen en contact leggen met anderen. Op een patiëntenplatform leest u bijvoorbeeld over behandelingen, leefstijl, hulpmiddelen en nieuwe ontwikkelingen. Soms kunt u vragen stellen aan specialisten of meedoen aan een gespreksgroep. In Nederland worden patiëntenplatforms vaak georganiseerd door een patiëntenvereniging. Ze zijn er voor mensen met bijvoorbeeld diabetes (suikerziekte), reuma, kanker of psychische klachten. Een patiëntenplatform helpt u om beter met uw ziekte om te gaan en steun te vinden bij anderen.

patiëntenportaal

patiëntenportaal
Een patiëntenportaal (patiënten-portaal) is een plek of mijn-omgeving op de website van uw huisarts of ziekenhuis, waar u zelf uw zorgzaken kunt regelen. Het is veilig, want alleen u en uw huisarts of specialist hebben toegang tot het portaal. U logt in met uw DigiD of gebruikersnaam en wachtwoord. Vaak kunt u ook een app op uw smartphone of tablet installeren. Dan heeft u via de app toegang tot uw portaal. In uw huisarts-portaal en uw ziekenhuis-portaal kunt u afspraken maken, vragen stellen via e-consult en uw medisch dossier bekijken.  In uw huisarts-portaal kunt u ook herhaalrecepten aanvragen. Het patiëntenportaal wordt ook wel patiënten-omgeving genoemd.

patiëntenvereniging

patiëntenvereniging
Een patiëntenvereniging (patiënten-vereniging) is een organisatie voor mensen die dezelfde ziekte hebben. De vereniging komt op voor hun belangen en zorgt voor informatie, steun en contact met andere patiënten. Als u lid bent van een patiëntenvereniging, kunt u bijvoorbeeld meedoen aan bijeenkomsten, gespreksgroepen of cursussen. U krijgt nieuws over behandelingen en rechten van patiënten. In Nederland zijn er patiëntenverenigingen voor veel verschillende ziekten, zoals diabetes, astma, kanker of psychische klachten. U kunt er tips krijgen, ervaringen delen en steun vinden. Ook praten deze verenigingen met artsen, zorginstellingen en de overheid om de zorg beter te maken.