zorginstelling
Een zorginstelling (zorg-instelling) is een organisatie waar mensen medische zorg of ondersteuning krijgen. Dit kan een ziekenhuis, huisartsenpraktijk, apotheek, verpleeghuis of fysiotherapie-praktijk zijn. In een zorginstelling werken zorgverleners zoals artsen, verpleegkundigen en therapeuten om mensen te onderzoeken, behandelen en begeleiden. Sommige zorginstellingen bieden korte zorg, zoals een huisartsbezoek. Andere zorginstellingen geven zorg die langer duurt of blijvend is, zoals een verpleeghuis. Zorginstellingen helpen mensen om gezond te blijven of beter te worden en werken vaak samen om de beste zorg te bieden. Zorginstellingen worden ook wel zorg-aanbieders genoemd.
zorgpolis
zorgpolis
Een zorgpolis is het contract dat u krijgt van uw zorgverzekeraar. Hierin staat welke zorg en behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekering, zoals de huisarts, medicijnen of het ziekenhuis. De zorgpolis laat ook zien hoeveel premie (geld) u elke maand moet betalen voor uw zorgverzekering. Met de zorgpolis weet u precies waarvoor u bent verzekerd en wat u zelf moet betalen.
zorgrobot
zorgrobot
Een zorgrobot (zorg-robot) is een apparaat of machine die mensen helpt in de zorg. De robot is speciaal gemaakt om bepaalde taken van zorgverleners over te nemen of om u thuis te ondersteunen. Een zorgrobot kan u bijvoorbeeld herinneren aan uw medicijnen, eenvoudige gesprekken voeren of gezelschap bieden. Sommige zorgrobots helpen ook bij oefeningen of houden in de gaten hoe het met u gaat. In Nederland wordt de zorgrobot steeds vaker gebruikt, vooral in de ouderen-zorg en thuiszorg. De robot vervangt geen mensen, maar kan het leven wel makkelijker en veiliger maken.
zorgtoeslag
zorgtoeslag
Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er zorgtoeslag. Dit is een bijdrage van de overheid om een deel van de kosten te betalen. Om zorgtoeslag te krijgen moet u aan een aantal eisen voldoen. Zo moet u 18 jaar of ouder zijn, een Nederlandse zorgverzekering hebben en niet te veel verdienen. Ook mag u niet te veel spaargeld hebben. En het maakt ook uit of u alleen woont of samen met een partner. Hoeveel u mag verdienen of aan eigen geld mag hebben, verandert elk jaar. U moet zelf zorgtoeslag aanvragen. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. Kijk voor meer informatie op de webpagina toeslagen.nl/zorgtoeslag.
zorgverlener
zorgverlener
Een zorgverlener (zorg-verlener) is iemand die werkt in de zorg en mensen helpt bij hun gezondheid. Dit kan een huisarts, specialist, fysiotherapeut, tandarts of verpleegkundige zijn. Zorgverleners onderzoeken, behandelen en geven advies om mensen beter te maken of gezond te houden. Zij werken in ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, apotheken of andere zorginstellingen. Om goede zorg te geven, houden zij medische gegevens bij in een medisch dossier. Het is belangrijk dat u duidelijke vragen stelt en samen met uw zorgverlener beslist over uw behandeling. Zorgverleners worden ook wel zorg-aanbieders genoemd.
zorgverzekeraar
zorgverzekeraar
U sluit een zorgverzekering af bij een zorgverzekeraar.
zorgverzekering
zorgverzekering
Een zorgverzekering in Nederland is een verplichte verzekering die ervoor zorgt dat u toegang heeft tot medische zorg wanneer u die nodig heeft. Elke inwoner van Nederland moet een basis-zorgverzekering hebben. Deze verzekering dekt de belangrijkste zorgkosten, zoals een bezoek aan de huisarts, behandelingen in het ziekenhuis en medicijnen. U sluit een zorgverzekering af bij een zorgverzekeraar. Voor deze verzekering betaalt u elke maand een premie. Daarnaast is er een eigen risico. Dit betekent dat u een deel van de zorgkosten eerst zelf moet betalen voordat de verzekeraar begint met vergoeden. Naast de verplichte basisverzekering kunt u ook een aanvullende verzekering afsluiten voor extra zorg, zoals behandelingen door de tandarts of fysiotherapie. U kunt elk jaar aan het einde van het jaar wisselen van zorgverzekeraar als u dat wilt.