Dienst Toeslagen
De Dienst Toeslagen is onderdeel van het ministerie van Financiën. Miljoenen mensen in Nederland krijgen één of meer toeslagen die helpen om de zorgverzekering, de zorg voor kinderen en de huur van de woning te betalen. U heeft recht op één of meer toeslagen als u niet te veel verdient, als uw inkomen onder een bepaalde grens blijft. En u mag niet te veel eigen geld hebben. U moet een toeslag zelf aanvragen. Dit doet u op de site toeslagen.nl. Hiervoor moet u inloggen met uw DigiD. Verandert uw inkomen? Geef dit dan meteen door aan de Dienst Toeslagen! Te veel gekregen toeslag moet u namelijk terugbetalen.
DigiD
DigiD
Wilt u via internet iets bij de overheid regelen? Of zoekt u persoonlijke informatie van uzelf bij de overheid? Dan moet u een DigiD hebben (spreek uit: ‘Die-gie-dee’). DigiD staat voor Digitale Identiteit. Het is een soort digitaal paspoort. Met uw DigiD laat u zien wie u bent als u iets op internet regelt. DigiD
bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord dat u zelf kiest. Met uw DigiD kunt u inloggen op websites van de overheid. Maar ook op andere websites, zoals die van zorginstellingen en zorgverzekeraars.
digitaal
digitaal
Hier wordt met digitaal bedoeld ‘online’ of ‘via internet’. In het Engels betekent ‘digit’ cijfer. Op internet ‘praten’ computers met elkaar in nullen en enen.
digitale overheid
digitale overheid
De digitale overheid is alles van de overheid wat op internet staat. Wat kunt u met deze digitale overheid doen? U kunt op de digitale overheid informatie vinden van de overheid. En u kunt bij de digitale overheid zaken regelen met de overheid. U kunt bijvoorbeeld uw gegevens doorgeven als u verhuist, bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente of uw belastingaangifte doen.
digitale zorg
digitale zorg
Digitale zorg is zorg via internet of een app op uw telefoon, tablet of computer. U kunt contact hebben met uw arts, bijvoorbeeld via een e-consult. Maar digitale zorg helpt u ook om zelf iets te doen voor uw gezondheid. Zo kunt u met een gezondheidsapp uw stappen tellen, uw hartslag meten of herinneringen krijgen om medicijnen in te nemen. Digitale zorg helpt u om advies te krijgen, uw gezondheid te volgen en zelf dingen te regelen, zonder altijd naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan.