UITLEG OVER DEMO-OMGEVING MIJNGEZONDHEID.NET
Wilt u weten hoe uw patiënten het patiëntenportaal van uw huisartsenpraktijk ervaren? En hoe u hen goed kunt ondersteunen bij het gebruik ervan, zodat u hen kunt helpen bij eventuele vragen? Maak dan gebruik van de onderstaande materialen. Deze materialen zijn ontwikkeld door Stichting Digisterker en maken deel uit van het lesprogramma DigiVitaler over digitale zorg.
Als een huisartsenpraktijk een patiëntenportaal heeft, kunnen patiënten hiermee online hun zorgzaken regelen. Om patiënten goed voor te lichten, zijn er voor het lesprogramma DigiVitaler video's ontwikkeld met uitleg over de website van het patiëntenportaal MijnGezondheid.net en de MedGemak app. Daarnaast is er een informatief boekje met algemene uitleg over het patiëntenportaal.
Wilt u het portaal zelf bekijken vanuit het perspectief van de patiënt? Ontdek hoe iemand medische gegevens kan inzien, afspraken kan maken, herhaalrecepten kan aanvragen of online vragen kan stellen. Maak hiervoor dan gebruik van de onderstaande oefenomgeving. De inhoud hiervan is gebaseerd op een fictieve huisartsenpraktijk en een fictieve patiënt. Gebruik hiervoor het werk- en antwoordenblad om het patiëntenportaal vanuit een realistische gebruikssituatie te leren kennen.
Klik op de afbeelding hieronder om de oefenomgeving te openen.

Voor patiënten met lage taal- en digitale vaardigheden, is het patiëntenportaal moeilijk om mee te werken. Gelukkig kunnen deze mensen terecht bij de openbare bibliotheek.
In de meeste openbare bibliotheken worden cursussen aangeboden. Hiermee kunnen mensen hun basisvaardigheden ontwikkelen. Veel bibliotheken maken daarbij gebruik van het lesprogramma DigiVitaler van Stichting Digisterker, waarmee mensen leren werken met digitale zorg. In het lesprogramma komt het patiëntenportaal aan bod, met daarin ook de eerder genoemde oefenomgeving. Ook gezondheidsapps en betrouwbare informatieve websites, zoals Thuisarts.nl en Apotheek.nl komen in dit lesprogramma aan bod. Deze video geeft hierop een toelichting.

Hoe helpt u patiënten verder? Neem eens contact op met uw lokale bibliotheek om te vragen naar hun aanbod basisvaardigheden. Verwijs mensen vervolgens door naar dit aanbod. Ook kunt u mogelijk samenwerken met de bibliotheek. Bijvoorbeeld door samen het lesaanbod over digitale zorg vorm te geven of door zelf toelichting te geven tijdens een les over digitale zorg. En natuurlijk kunt u de bibliotheek helpen het aanbod bekender te maken, door erover te communiceren. Zie hier een praktijkvoorbeeld.
Met deze promotievideo kunt u mensen informeren over het aanbod DigiVitaler bij de bibliotheek.
Hulp nodig om met de lokale bibliotheek in contact te komen? Of wilt u meer informatie over DigiVitaler? Neem dan contact op met Chantal Venema van Stichting Digisterker: chantal.venema@digisterker.nl of 06-1142 5910
Wilt u de oefenomgeving groter op uw scherm laten zien?
Klik dan op het paarse blokje met de 2 pijltjes, links onderaan. Met de Esc-toets op uw toetsenbord maakt u het scherm weer kleiner en komt u weer terug op deze pagina.